Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословно хранене през февруари

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Разтоварваща диета през февруари
Защото животът е повече от храната и тялото – от облеклото (Лука 12:23)

След новогодишните празници и многото именни дни през януари, когато обикновено натоварваме нашия организъм с много храна, богата на мазнини и често поливана с алкохол, се налага една разтоварваща диета (не случайно скоро започват и постите). Една пречистваща диета, може да се постигне с промяна на хранителните ни навици за 1-2 седмици.

Период от 14 дни е достатъчен за един хигиенно-диетичен режим, с който не целим отслабване. Като начало използвайте храни с ниско съдържание на белтъци – леща, грах, ядки, зеле, соя, пилешко месо (заменено от прясна риба в дните на птич1и грип).
Не употребявайте никакъв алкохол, пийте по1,5-2 литра изворна или минерална вода, плодови или зеленчукови сокове, много билков чай.

Яжте често и по-малко (поне пет пъти на ден в определени часове). Между яденетата похапвайте ядки (не солени, може да се опитате да не употребявате сол, NaCl има предостатъчно в продуктите, които употребяваме) – орехи, лешници, фъстъци и др. Колкото може повече яжте плодове и зеленчуци. Най-добре в прясно състояние, но можете да ги приготвят и на пара. Това е идеален начин за здравословно хранене. Подправяйте зеленчуците със зехтин. Подходящи зеленчуци са зеле, моркови, чушки, тиквички, броколи, карфиол. Картофи във всякакъв вид са подходящи. Ако се затрудявате какво да включите в менюто си, погледнете рецептите с картофи, една салата от сварени картофи с лук и много листни подправки е добра идея. Или крем супа от картофи, моркови и шепа гъби.

Опитайте се да включите в седмичното си меню прясна риба, поне 2-3 пъти. Избягвайте консервирана риба. Най-подходящи са скумрия, треска, сьомга, пъстърва.
Като подсладител е хубаво да се използва мед.

През този период трябва да се избягва червено месо, майонези, сметана, тестени и шоколадови изделия.
По възможност да се намалят кафето и черният чай.
Не са подходящи газираните напитки и разтворимите сокове, в това число и диетичните. Намалете солта.

Ако издържите 1-2 седмици на тази диета, след това постепенно прибавете към менюто си и “забранените” храни, но не повече от 20%.
Опитайте се да придружите диетата със засилена физическа активност и тогава резултатите ще бъдат окуражителни. Още е студено но сутрин в 7 и вечер в 18.00 е светло, така че можем да намерим време за половинчасова разходка в парка.

January 25 2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории